Palkitut omexomilaiset kehittävät kantaverkkoa positiivisella otteella

Kirsi Lintunen/ March 26, 2020/ News

Fingrid palkitsi maaliskuussa perinteisessä Omaisuudenhallinnan päivässä esimerkillisiä osaajia, jotka ovat vaikuttaneet myönteisesti sähkönsiirron kantaverkon ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Seuraavassa omexomilaisten Vuoden kunnossapitäjä Raimo Oravan ja Innovaatiopalkinnon saaneen Kalevi Hakolan mietteitä asiakaslähtöisestä ja turvallisesta tekemisestä. Lämpimät onnittelut palkituille!

Maltti on valttia kunnossapidossa

Vuoden kunnossapitäjä Raimo Orava tekee arvokasta työtä sähköasemilla ympäri Suomea.

Imatran Voiman sähkölaboratoriosta 1980-luvulla alkanut työura on tarjonnut Raimo Oravalle mahdollisuuden seurata kantaverkkotoiminnan teknologista kehitystä paraatipaikalta. Muiden muassa kausi- ja takuukoestuksien, suojausten kunnossapidon sekä uusien sähköasemaprojektien parissa vietetyt vuodet ovat kasvattaneet ammattitaitoa ja pitäneet osaamisen jatkuvasti ajan hermolla.

– Alalle tulee koko ajan jotain uutta, mistä pitää napata kiinni. Siksi tässä työssä on osattava säilyttää into uuden oppimiseen, tuumaa Orava. Oravan mukaan hyvä yhteishenki näkyy siinä, että kollegoille voi aina soittaa ja kysellä vinkkejä kohtaamistaan ongelmista. Työmaalla ollessaan Orava korostaa harkitsevaa ja turvallista tekemistä. – Tässä hommassa ei auta olla hosujatyyppiä. Kaikki tekeminen on mietittävä mielellään useampaan otteeseen ennen koestusnapin painamista. Muuten voi sattua vahinkoja tai joltakin katoavat sähköt, Orava korostaa.

Asiat voi aina tehdä paremmin

Innovaatiopalkinnon saaja, Kalevi Hakola kehittää ideoitaan tehdäkseen kunnossapitotyöstä tehokkaampaa ja turvallisempaa.

Kantaverkkojen ja sähköasemien kunnossapidon pariin parikymmentä vuotta sitten siirtynyt Kalevi Hakola on hyödyntänyt menestyksekkäästi aikaisemmissa työtehtävissä kerryttämiään oppeja. Työturvallisuusmielessä hänen suurin tähänastinen keksintönsä liittyy mittaushuollon yhteydessä tehtävään termostaattien koestukseen, joka tapahtuu kuumentamalla muuntajan kannella avonaisessa astiassa noin 30 litraa öljyä jopa 140-asteiseksi.

Hakolan kehittämässään ratkaisussa termostaattien koestus perustuu kuumaan ilmaan, joka tuotetaan uunilla. – Olen myös kehittänyt ilmankuivaimen patruunoiden uudelleenkäyttöä varten tyhjiötekniikkaan perustuvan menetelmän. Tähän liittyvää prototyyppiä on jo testattu yhdessä Fingridin kanssa, kertoo Hakola.

Rakkaaksi harrastukseksi muodostuneen keksimisen perustana on ajatus siitä, että jonkin vaikean tai vaarallisen työvaiheen tekemiseksi on oltava parempi ratkaisu. Fingridin Etelä-Suomen sähköasemilla työskennellessään Hakola pitää tarkkaa huolta siitä, että turvamääräyksiä noudatetaan. – Työturvallisuuden suhteen asenteet ovat parantuneet huimasti 20 vuodessa. Omassa työryhmässä pidetään kavereistakin huolta. Jos esimerkiksi leukahihna on jäänyt joltakin auki, niin toinen voi käydä sen jonkun vitsin varjolla laittamassa kiinni, Hakola toteaa.

Koko artikkelin pääset lukemaan seuraavan linkin kautta: https://www.fingridlehti.fi/palkitut-kehittavat-kantaverkkoa-positiivisella-otteella/